На върха на танковата атака - Ханс фон Лук

На върха на танковата атака
Автор: Ханс фон Лук
Обем: 432 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Прозорец"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-11-28
Нашата цена: 17.29 лв
 

Сред хилядите книги за Втората световна война списъкът с наистина забележителни мемоари от фронтоваци е изненадващо кратък. В този списък книгата на полков­ник Ханс фон Лук е истинска класика.

Той е воювал от първия до последния ден на войната – на Източния и на Западния фронт, и в Африканската кампания. Като командир на танков разузнавателен батальон винаги е на върха на атаката. В Африканската кампания разузнавателните части на Ханс фон Лук действат срещу прочутата английска група командоси на полковник Стърлинг. По време на десанта на съюз­ниците в Нормандия Ханс фон Лук вече командва тактическа бойна група. Войната за него завършва с последната битка за Берлин срещу настъпващите съветски войски. А след краха на хитлеристкия Райх пет години е военнопленник в сталинския ГУЛАГ.

Удивително е, че и по време на войната, и след нея той създава искрени приятелства с онези, които са били негови противници в боя. Затова във всички отзиви за книгата и историците, и обикновените читатели го определят като „офицер и джентълмен, който демонстрира най-доброто лице на стария немски офицерски корпус. Те са били обучавани да се бият, но да се бият честно – дори когато са попаднали под заповедите на зловещ лидер".