Дневникът на Джулиъс Родман и други неиздавани творби - Едгар Алан По

Дневникът на Джулиъс Родман и други неиздавани творби
Автор: Едгар Алан По
Обем: 160 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2021-01-09
Нашата цена: 13.65 лв
 

Изключително ерудиран, загадъчен, скандален, изумителен, оригинален, иновативен, изпреварил времето си, гениален – това са само част от епитетите, описващи един от най-известните писатели, който не спира да вълнува читателите с поезията и прозата си вече близо 200 години. Едва ли има област на съвременното изкуство, която да не е повлияна в някаква степен от творчеството му, но влиянието му върху световната литература несъмнено е най-голямо – виден представител на романтизма, По създава детективския жанр и е един от пионерите в научната фантастика, психологическия ужас и американската готическа проза; допринася за появата на символизма и сюрреализма и написва една от най-прочутите поеми на всички времена – „Гарванът“.

Колкото и да не е за вярване, и до днес отделни произведения на този титан остават непознати за българската публика. Тук ви представяме най-забележителните от тях:

– недовършения приключенски роман „Дневникът на Джулиъс Родман“, от който По написва и публикува само първите 6 глави;

– няколко високохудожествени есета и статии, демонстриращи неподражаемото чувство за хумор на По (освен всичко друго той е и майстор на иронията);

– ранните версии на част от най-известните му разкази – „Без дъх“, „Меценгерщайн“, „Беренис“ и „Овалният портрет“, – които се различават значително от познатите у нас по-късни варианти.

Сега тези творби излизат за пръв път на български език, за да хвърлят допълнителна светлина върху творчеството на един от най-важните автори в световната литература, вдъхновил и повлиял безброй писатели, режисьори, художници и музиканти.

Роден през 1809 г. в Бостън, Масачусетс, в семейството на театралните актьори Дейвид и Елиза По, Едгар Алан По (1809–1849) е сочен за основоположник на детективския жанр в литературата и е сред първите американски творци, които пишат произведенията си под формата на разкази. Той е и първият популярен щатски писател, който прави опити да изкарва прехраната си единствено с писане. В тези времена обаче това води единствено до финансови затруднения. И въпреки че е подсигурен финансово от приемните си родители – след ранната смърт на Дейвид и Елиза По малкият Едгар е отгледан от заможното и влиятелно шотландско семейство Алан, които, макар да не го осиновяват, му дават името си, грижат се за него, образоват го в Шотландия и САЩ, а след смъртта си главата на семейство Алан (по това време най-богатият род в Ричмънд, Вирджиния) му завещава земя на стойност 750 000 щ.д. Едгар Алан По среща сериозен проблем в лицето на тогавашната издателска политика. В САЩ британските автори, въпреки липсата на разрешение от тяхна страна, са издавани по-често от американските, на които все пак трябва да се заплати за новите им творби. Индустрията от своя страна също не е в разцвета си въпреки постоянното печатане на вестници, което подпомага новата по това време технология.

Това обаче далеч не е първото затруднение за Едгар Алан По – по-рано той претърпява редица разочарования, сред които провалена връзка със Сара Елмира Ройстер, чийто баща не дава съгласието си за техния брак; потъва в хазартни дългове; поради липса на средства постъпва в армията – при това едва 18-годишен…

Едгар Алан По умира на 40-годишна възраст, но литературните шедьоври, които оставя, спират дъха ни и днес. Мнозина са на мнение, че неговото творчество спомага за възникването на жанра научна фантастика. Автор на множество разкази, есета и поеми – най-известните сред които са Тамерлан, Елдорадо, Гарванът и др. Единственият му завършен роман Историята на Артър Гордън Пим е може би произведението, което му носи най-широка популярност. Именно той оказва влияние върху Хърман Мелвил при написването на великия Моби Дик.