Идва събота. Разкази - Лусия Бърлин

Идва събота. Разкази
Автор: Лусия Бърлин
Обем: 432 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Кръг"
Мека подвързия
Дата на включване: 2021-01-30
Нашата цена: 18.11 лв
 

„Бърлин живя и твори в неизвестност. Сега е приета за литературен гений.“

– „Ню Йорк Таймс“

„Винаги съм вярвала, че най-добрите писатели ще стигнат до върха, рано или късно, и ще станат точно толкова прочути, колкото трябва да бъдат – за работите им ще се говори, ще бъдат цитирани, преподавани, изпълнявани на сцена, филмирани, превръщани в музика, помествани в антологии.“

– Лидия Дейвис, „Ню Йоркър“

„Идва събота“ е литературен калейдоскоп на знаменитата писателка Лусия Бърлин (1936 – 2004). Публикувана посмъртно, тази селекция на най-добрите ѝ разкази я дарява със закъсняла световна слава, след като талантът ѝ години наред остава скрит за широката публика. Книгата е преведена на повече от 30 езика, а вече и на български.

Историите в „Идва събота“ носят автобиографични щрихи от необичайния живот на Бърлин. В тях тя разказва за поети, музиканти, бармани и домакини, за политици и предприемачи. Героите ѝ се занимават с всичко, но и с нищо конретно. Чрез колоритните си сюжети американската авторка успешно улавя чудото на обикновения ден, а с разлистването на последната страница читателят разбира, че е участвал в подреждането на пъзел. Разпилян и хаотичен живот проблясва като парченца от счупена бутилка по мръсния под на спомените. И някой трябва да приведе нещата в ред.

* Носител на „Калифорнийската книжна награда“ (2015)

* Финалист за наградата „Киркус“ (2015)

* Най-добра книга за 2015 г. според „Ню Йорк Таймс Бук Ривю„, „Ел“, „Бостън Глоуб“, „Уошингтън Поуст“, „Чикаго Трибюн“, „Сан Франциско Хроникъл“, „Гардиън“, „Индипендънт“, „Пъблишърс Уикли“, „Киркус Ревюс“ и др.