Механично пиано - Кърт Вонегът

Механично пиано
Автор: Кърт Вонегът
Обем: 448 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Кръг"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2021-03-06
Нашата цена: 18.11 лв
 

„Мрачната логика на този роман ни дава нещо, на което да се посмеем, и много, от което да се страхуваме.“

„Ню Йорк Таймс Бук Ривю“

По-съвременен от всякога, първият роман на Кърт Вонегът „Механично пиано“ отваря болезнената рана на конфликта между физическите и духовните нужди.

След Втората промишлена революция машините са окупирали човешкия труд, доказвайки превъзходството си като по-бързи, по-ефективни и почти безгрешни. Елитът от инженери и мениджъри съблюдава безукорната производствена дейност, докато ден след ден и тяхната работа бива механизирана.

С неподражаемата си ирония Вонегът наднича през пукнатините на една съвършено смазана система, в която никой не е лишен от препитание, дом или удобства. А щом нищетата е заличена от света, би трябвало всички да са удовлетворени. Но непогрешимата механична логика не успява да предвиди усещането за безсмислие и безполезност, когато човечеството е лишено от друга своя основна потребност – съзидателността.

Възможен ли е среден път, или всичко е изначално предначертан омагьосан кръг, в който саботьорът е самата човешка природа?

Кърт Вонегът (1922 – 2007) е американски писател, автор на четиринайсет романа, множество разкази, пиеси и нехудожествени текстове. Участието му във Втората световна война оставя траен белег в съзнанието му и в цялостното му творчество. Острото негодувание на Вонегът към функционирането на човешкото общество се проявява във всеки ред на безкомпромисната му сатира.