Дамски гамбит - Уолтър Тевис

Дамски гамбит
Автор: Уолтър Тевис
Обем: 440 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Кръг"
Мека подвързия
Дата на включване: 2021-03-18
Нашата цена: 20.02 лв
 

Историята на талантливата Бет Хармън се разгръща динамично като напрегната шахматна битка, с каквито романът на Уолтър Тевис е изпъстрен.

След смъртта на майка ѝ мрачната и безнадеждно самотна Бет е изпратена в сиропиталище, където обичта и емоционалната подкрепа са заменени със зелени хапчета за „успокоение“. Единственото бягство от сивотата и апатията се оказва шахът.

Победа след победа, порасналата Хармън си извоюва място сред шампионите – територия, запазена само за мъжете до този момент. Славата обаче задълбочава отчуждението ѝ и страха, че ще пропилее таланта си. Облекчение ѝ носят единствено алкохолът и зелените хапчета – зависимост, сравнима с тази към любимата игра. Бет води битка с вътрешните си демони също толкова ожесточено, колкото и тази на шахматното поле. Но дали ще излезе победителка и в двете?

„Романът „Дамски гамбит“ е чиста наслада. Препрочитам го през няколко години просто за удоволствие.“

Майкъл Ондатджи, автор на „Английският пациент“

„Защита Лужин“ от Владимир Набоков и „Шахматна новела“ от Стефан Цвайг са абсолютни класики. Сега до тях се нарежда „Дамски гамбит“!“

„Файненшъл Tаймс“

Романът на Тевис е по-вълнуващ от „Самоличността на Борн“ и цялото творчество на Робърт Лъдлъм.“

„Форт Уърт Стар-Телеграм“

„Преди да започнете „Дамски гамбит“, облепете пръстите си с тиксо. Иначе току-виж от напрежение си загризете ноктите и стигнете чак до лактите.“

„Хюстън Кроникъл“