Заговорът срещу Ленин. Историята на една непозната война - Барнс Кар

Заговорът срещу Ленин. Историята на една непозната война
Автор: Барнс Кар
Обем: 446 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Ера"
Мека подвързия
Дата на включване: 2021-04-04
Нашата цена: 18.19 лв
 

Когато през октомври 1917 г. Ленин взема властта и извежда Русия от Първата световна война, съюзниците трябва да предприемат действия срещу нарастващото му влияние. По нареждане на лидерите във Вашингтон, Париж и Лондон няколко оперативни служители в Москва подготвят опасния заговор.

Това е историята на шепа тайни агенти и на руснаци, противници на режима, които възнамеряват да превземат Москва, воюват срещу Червената армия и организират държавен преврат срещу съветския лидер Владимир Илич Ленин. Целта на съюзниците е да поставят техен избраник, който да върне Русия във войната срещу Германия. Последствията са ужасяващи - хиляди са арестувани и разстреляни, както военни, така и цивилни.

Операцията остава в историята като един от най-дръзките шпионски заговори. Историците я считат за неофициалното начало на Студената война. Барнс Кар прави единствено по рода си, изключително задълбочено изследване по темата. Той подбира неизвестни досега подробности от архивите на 20-ти век, за да ни разкаже за печалните събития.

Барнс Кар е завършил американска и британска литература в Университет Тулейн в Ню Орлиънс, САЩ. Дълги години е работил като репортер и редактор.

В книгата си "Заговорът срещу Ленин. Историята на една непозната война" задълбочено изследва и ни разкрива неизвестни досега факти за едни от най-дръзките шпионски заговори в историята - този срещу Ленин.