Усмивката на ягуара. Пътешествие из Никарагуа - Салман Рушди

Усмивката на ягуара. Пътешествие из Никарагуа
Автор: Салман Рушди
Обем: 224 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2021-04-15
Нашата цена: 17.29 лв
 

Магическо пътуване в страна от ярки цветове и въздействащи контрасти – Никарагуа. През лятото на 1986 година Салман Рушди заминава на триседмично пътуване до Никарагуа. Изморен от работата си по своя четвърти роман „Сатанински строфи“, той предприема пътешествие до южноамериканската страна, за да се потопи в един различен и неочакван колорит. В „Усмивката на ягуара“ Рушди описва по брилянтен начин ситуацията в раздираната от политически проблеми Никарагуа, срещите с хората, историята и морала на страна, в която древните сили на сътворението и разрушението са в апокалиптичен сблъсък.

Написана с усета за ирония и метафора на истинския романист... Рушди успява да ни убеди, че действителността в тази страна граничи със сюрреализма.

The New York Times

Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е на 19 юни 1947 г. в Мумбай, Индия. Стилът му, смесващ митология и фантазия с реалния живот, често е определян като магически реализъм. Носител е на наградата „Ман Букър" за книгата „Среднощни деца" (1981). През 1988 г. излиза четвъртият му роман „Сатанински строфи", който предизвиква силна негативна реакция в ислямския свят. Романът е забранен в много страни, а иранският аятолах обявява Рушди за вероотстъпник и издава смъртната му присъда.

Британската кралица го удостоява с Рицарско звание за заслугите му към литературата. Член е на Американската академия за изкуство и литература.

„Усмивката на ягуара" е първата нехудожествена книга на Салман Рушди, издадена през 1987 г. след пътуването му до Никарагуа.