Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации - Кузман Илиев

Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации
Автор: Кузман Илиев
Обем: 430 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2021-04-16
Нашата цена: 18.20 лв
 

Живеем в сложен свят, а парите са най-сложната тема в икономиката. Но как функционират те, кой ги създава и кой печели от кризите? И защо международният банкер Майер Амшел Ротшилд казва: „Дайте ми контрола върху парите на една държава и не ме интересува кой създава законите й“?

Един от най-важните икономически уроци гласи, че работата на икономиста е да изследва не това, което се вижда, а това, което остава скрито. Тази книга е за ефектите от намесите в пазарните отношения, които остават скрити за невъоръженото око.

Написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през разнообразието на реалността, „Кой контролира парите ни?“ засяга живота на всеки от нас. Защо инфлацията прави войните по-вероятни; капитализмът ли е виновен за кризите; защо и как социалните мрежи налагат „мека“ цензура; пари или инвестиция е биткойн; как да оцелеем по време на икономическа криза; идва ли залезът на цивилизацията и има ли противоотрова? Това са само част от темите, върху които авторът хвърля нова светлина, помагайки за по-доброто разбиране на света на икономиката и политиката – вчера, днес и утре.

Кузман Илиев ни дава един достоен за подражание пример, а именно как стриктното придържане към икономическия анализ, особено в „австрийската“ традиция на Менгер, Мизес и Ротбард, води до уверено вникване в заобикалящата ни реалност.

Николай Герчев, доктор на икономическите науки

В настоящата книга Кузман Илиев използва умело опита си на журналист и анализатор. Като журналист той умее да улавя най-актуалните и същевременно фундаментални теми, свързани с икономиката и финансите. Като анализатор той не само разбира проблемите, но и предлага решения, които се различават от конвенционалните и значително ги превъзхождат.

Димитър Чобанов, изследовател в УНСС

Кузман Илиев е икономически и политически анализатор, докторант по финанси и продуцент. Лектор в специалността „Теория на парите“, катедра „Финанси и кредит“ в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“. Магистър по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция. Студент на годината на НБУ за 2009 г. Автор и водещ на редица телевизионни предавания, като последният му проект е авторското предаване за икономика и политика „Плюс-Минус“ по Нова телевизия. Съосновател и изпълнителен директор на продуцентска къща Cadre. Продуцира първия български финансов трилър, който ще излезе по кината през есента на 2021 г.