Мусолини. Синът на века - Антонио Скурати

Мусолини. Синът на века
Автор: Антонио Скурати
Обем: 800 стр.
Формат в мм.: 160х230
Издател: ИК "Унискорп"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2021-04-16
Нашата цена: 34.58 лв
 

В доклад на главния инспектор по обществената сигурност Джовани Гасти, пролетта на 1919 г., той е описан: „… със силно телосложение, въпреки че страда от сифилис; чувствен мъж; емоционален и импулсивен; сантиментален и това му печели много симпатии, много приятелства; безкористен, щедър; интелигентен, прозорлив, премерен, разсъдлив, добър познавач на хората, на техните качества и недостатъци; склонност към бързи симпатии и антипатии, способен на жертви за приятелите си, упорит във враждата и омразата; смел и дързък, има организационни качества, способен е на бързи решения; изключително амбициозен“. Той е Бенито Мусолини, бивш социалистически лидер, изключен от партията, неуморен политически агитатор, редактор на малък опозиционен вестник.

Действието в книгата (започва на 23 март 1919 г. и завършва на 3 януари 1925 г.) разкрива възхода на Бенито Мусолини на власт в литературна форма. В началото на всяка глава са посочени мястото, датата и персонажът. За да подчертае по-добре историческия му характер, романът е обогатен от повтарящи се източници от времето на добре известни авторитети като Corriere della Sera или документи на публичната администрация. Нищо не е измислено по отношение на драмата: нищо, което Мусолини казва или мисли, или някой от главните герои – Д’Анунцио, Маргерита Сарфати, невероятният Матеоти, за маниите, които го поглъщат – нито за изобилието от скуадристи, ардити, социалисти, анархисти.
Въпреки че е роман, всички събития са исторически документирани или придружени от оригинални източници, затова авторът го определя като „документален роман“. Фактите, за които си мислим, че знаем всичко, веднъж просветлени от таланта на романиста, създават история, която звучи като нечувано и безпрецедентно произведение в италианската литература.

Обемът от 800 страници е продаден в над 120 000 копия и постига изключителен успех сред публиката и критиците.
С този роман Антонио Скурати печели наградата Strega 2019 и посвещава победата на онези, които са се борили срещу фашизма.

Роден в Неапол през 1969 г., АНТОНИО СКУРАТИ е италиански писател, професор по съвременна литература в IULM, Милано. Години наред той координира Изследователската група по езиците на войната и насилието в университета в Бергамо. Освен това е колумнист на La Stampa и автор на множество есета. Дебютира през 2002 г. с „Глухия шум на битката“ (награда Килгрен, награда Фрегене, награда Кианчано). Сътрудничи на редица вестници и списания.
„Виж ги, чуй ги, не разбират какво се случва. Нито едните, нито другите. Не разбират какво им причинявам.
Ще продължат да се борят от едната страна и от другата, без да знаят, че вече живеят в мъртъв дом. Нашите, фашистите в черни ризи, с извезани в бяло черепи, го обитават открай време; другите, възпитавани векове наред в уважение към човешката същност, не го познават. Обикалят опипом, треперещи, в нощта на огромната равнина, без дори да могат да последват инстинкта за борба. Не разбират, не разбират… слепи котенца, напъхани в чувал.
Оправдах се пред историята, но трябва да призная: съкрушителна е слепотата на живота по отношение на него самия.
В края се връщаме в началото. Никой не искаше да поеме кръста на властта. Аз ще го взема.“