Торто арадо - Итамар Виейра Жуниор

Торто арадо
Автор: Итамар Виейра Жуниор
Обем: 336 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "Лемур Букс"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2021-07-18
Нашата цена: 17.24 лв
 

Романът, който покори Бразилия, показвайки лицето на модерното робство през очите на две сестри. ”Тази книга е създадена, за да се превърне в класика” - Ролинг Стоун Бразилия

Бибиана и Белонизия са дъщери на работници в едно имение в сърцето на Баия, Североизточна Бразилия. За техните родители забраната на робството не е нищо повече от дата в календара. Животът на сестрите се променя завинаги, след като решават да отворят тайнствен куфар под леглото на баба си – малка дързост с огромни последствия. Двете момичета се сблъскват с подчинението и безправието, които битуват и до днес в Бразилия. В историята са вплетен семейни тайни, религиозни обреди и вярвания, картини от пищната бразилска природа и изнурителния земеделски труд.

„Торто арадо“ е епична творба, която разказва истории за живота, смъртта, борбата и изкуплението. Достоен наследник на най-добрите разказвачески традиции, вдъхновени от баиянската земя и нейните хора.

„Торто арадо“, в превод от португалски „изкривен плуг“, е метафора на осакатения език, който вече не може да „оре“ чрез словото, на човешкия глас, лишен от думи, на човека, който все още съществува и е способен да полага труд, но е лишен от права.

Итамар Виейра Жуниор е бразилски писател, роден в Салвадор, щата Баия. По образование той е географ и защитава докторат по етническо-африкански изследвания. Дебютният му роман „Торто арадо“ получава португалската литературна награда „ЛеЯ“ през 2018 година, бразилската литературна награда „Жабути“ и наградата за португалскоезична литература „Осеанос“ през 2020 година. С него той хвърля светлина върху съдбата, бита, религията и труда на общностите киломбо в Североизточна Бразилия, създадени от избягали от плантациите роби след забраната за робство през 1888 година. Неговата творба е ключова за разбиране на робството в Бразилия и пагубните последствия от него.