Чувствителният разказвач. Есета - Олга Токарчук

Чувствителният разказвач. Есета
Автор: Олга Токарчук
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "ICU"
Мека подвързия
Дата на включване: 2021-08-07
Нашата цена: 15.38 лв
 

Дванайсет есета, които ни превеждат през лабиринтите на писателското въображение и разплитат тъканта на съвременния свят с нежна загриженост и дълбоко разбиране.

В алхимичната лаборатория на Токарчук ни очакват експлозии на фантазията и чувствителността, претопени в дванайсет есета, които запълват белите полета по читателските ни карти. Тези дванайсет упражнения по другост ни потапят в дълбокото на чувствителността: усещането за изчерпване и смаляване на света, сладостния послевкус на носталгията, зейналите между поколенията бездни, паноптичното око, което вечно ни следи и анализира, пътуващия човек – днес и някога, животните, тези наши братя по болка, особености на литературното сътворяване на света, надзъртане в най-съкровени кътчета на писателското въображение…

Дванайсет нежни напомняния, че чувствителността е сила.

Ерудиция, талант, мащабност, емоционалност, въображение, непринуденост, чувство за хумор – в тези текстове ни е предоставено по много и щедро от всичко това.

Съществува ли изобщо някакъв единен свят, или сме устремени към разпадане на личните ни вселени? Как стигнахме дотук и накъде вървим? Литературата спасение ли е?

В книгата си Олга Токарчук залага на ексцентричността, търси онази перспектива, откъдето светът може да се види като цялост. Цялост, в която обаче просветва личната история на всяко едно същество. И онова, което ги събира, онова, което държи в едно тази иначе фрагментарна философия, са чувствителността и емпатията. 


Георги Господинов