Карта на Канада. Разкази - Дорте Норс

Карта на Канада. Разкази
Автор: Дорте Норс
Обем: 136 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Лист"
Мека подвързия
Дата на включване: 2022-02-26
Нашата цена: 16.38 лв
 

Писателка в отдалечена планинска хижа се сближава с майката на своя бивш любим; две приятелки обикалят по домовете, за да събират измамни дарения за борба с рака; жена, която копнее да плува в диви водоеми, не стига по-далеч от местния басейн. Разказите в сборника на датската писателка Дорте Норс са хирургически точни прорези дълбоко в сърцевината на самотните й персонажи. Дорте Норс следва техните лъкатушни пътища сред спомени и желания, докато търсят убежище в себе си и в хората около себе си. Изчистеният й и оригинален стил открива на читателя суровата красота на Севера и го очарова с усета си за детайл, с неочаквани асоциации и сюжетни обрати.

„Тези разкази са мрачни отражения на всички нас, впримчени в собствените ни комплекси и копнежи.“ (New York Times Book Review)

„Четиринайсетте разказа в сборника са хипнотизиращи, пристрастяващи.“ (Associated Press)

„Проникновени, находчиви и неизменно пленителни (…), историите на Норс са миниатюрни чудеса. Подгответе се да видите света в ободряваща нова светлина.“ (The Herald Scotland)

Дорте Норс (р. 1970) е едно от най-изтъкнатите имена на съвременната датска литература, авторка на романи и кратки разкази. Завършва литература и история на изкуството в Университета в Орхус. Нейни разкази са публикувани в множество престижни световни издания, като The New Yorker, Harper’s Magazine, Boston Review и др. Написала е пет романа, последният от които (Mirror, Shoulder, Signal) е сред финалистите на Международната награда „Букър“ (2017).