Гардеробът. Разкази - Олга Токарчук

Гардеробът. Разкази
Автор: Олга Токарчук
Обем: 64 стр.
Формат в мм.: 135х210
Издател: ИК "ICU"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2022-03-08
Нашата цена: 21.66 лв
 

Сборникът „Гардеробът“ излиза на полски през 1997 година. Бутиковото илюстрирано издание на ICU е първото по рода си в световен мащаб. Три разказа, с които Токарчук отваря познати врати, но те не водят към отъпкани пътеки, а към светове, показани от неочаквана страна, отбелязани с въпросителен знак.

От носителката на Нобеловата награда за литература Олга Токарчук – три разказа, писани в края на 80-те години – „Гардеробът“, „Стаите“ и „Deus Ex”, в първо по рода си бутиково издание с илюстрации от Таня Минчева/Kontur Creative.

Може ли да се говори за каквито и да било граници, когато се създават светове?

Надзъртане под хастара на живота – това са тези три разказа на Олга Токарчук. В тях нещо странно се случва с пространството. Реалността се пропуква, а човекът, под угрозата да се разпадне, се опитва да сложи съществуването си на пауза, да намери брод през лабиринтите на лишения от смисъл и фантазия брутален живот. И така прекрачва в паралелни реалности. Токарчук отваря познати врати, но те не водят към отъпкани пътеки, а към светове, показани от неочаквана страна, отбелязани с въпросителен знак. За да ни се разкрият в цялата си сложност. А пътуването продължава.

Олга Токарчук е носителка на Нобеловата награда за литература за 2018 г. Родена е на 29 януари 1962 г. в Сулехов, Полша, в учителско семейство (баща ѝ работи и като библиотекар). Психолог по образование. Едно от най-важните имена в съвременната световна литература. Обичана, превеждана, четена и награждавана писателка, в чието творчество има разкази, романи, есета, критически текстове, сценарии, поезия и пр. Общественичка със запомнящ се глас. Творбите ѝ са превеждани на около 40 езика, което я прави най-превежданата съвременна полска писателка. През 2019 г. основава фондация Олга Токарчук с широка сфера на дейности, свързани с литература, образование, обществени дебати, екология и пр. Сред престижните литературни призове на Токарчук се нареждат още Man Booker International, най-важната полска литературна награда Нике (двукратно), наградата на Асоциацията на полските издатели, наградата на фондация Кошчелски, наградата Ян Михалски и много други. Сборникът с есета Чувствителният разказвач е петата книга на авторката в каталога на ICU след Бегуни, Изгубената душа (с илюстрации на Йоана Консехо), Карай плуга си през костите на мъртвите (и трите в превод на Силвия Борисова) и Правек и други времена (превод Георги Кръстев). Популярността на Токарчук е феноменална, а читателите ѝ я уважават най-вече заради добрия вкус, енциклопедичните познания, литературния ѝ и разказвачески талант, и – не на последно място – заради философската дълбочина на творбите ѝ, която в настоящия сборник е повече от впечатляваща с мащабност, енциклопедичност, ерудиция и чувствителност.