Непознатата от Сена - Гийом Мюсо

Непознатата от Сена
Автор: Гийом Мюсо
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2022-04-14
Нашата цена: 17.29 лв
 

Париж. В една мразовита нощ, броени дни преди Коледа, от ледените води на река Сена е извадена давеща се млада жена – без дрехи, без документи и без спомени за случилото се. Преди обаче самоличността и да бъде установена, тя изчезва безследно. ДНК-анализите показват, че това е германската пианистка Милена Бергман, но това е невъзможно – тя е загинала година по-рано в самолетна катастрофа.

Мистерията се задълбочава, когато в историята се намесва годеникът ѝ, писателят Рафаел Батайе, който, изглежда, знае повече, отколкото е склонен да разкрие...

Коя в действителност е непознатата от Сена? Защо е преследвана от митичен звяр, сякаш излязъл от древногръцката митология? Ще успее ли капитан Роксан Монкрестиен, временно отстранена от Националната бригада за издирване на бегълци, да разплете възела от необясними убийства и дълбоко заровени тайни? И на каква цена?

Задъхан, интелигентен и завладяващ, последният роман на изключителния Гийом Мюсо веднага оглави класациите във Франция и затвърди славата на автора си като един от най-добрите съвременни френски писатели.

Гийом Мюсо е роден на 6 юни 1974 г. в Антиб, Франция. Майка му е библиотекарка. От малък се пристрастява към четенето, и започва да пише още като ученик. След като завършва гимназия на 19 години, заминава за САЩ, където пребивава в Ню Йорк и Ню Джърси и се препитава като продавач на сладолед. Няколко месеца по-късно се връща във Франция с много идеи и учи в Университета на Ница, като получава бакалавърска степен по икономика. Продължава обучението си в Монпелие с магистърска степен по икономика. След дипломирането си работи като преподавател в гимназията „Еркман-Шартиян“ във Фалсбург и в Института за обучение на учители в Лотарингия. От септември 2003 г. в продължение на 5 години преподава икономически и социални науки в гимназията към Международния център във Валбон.

Заедно с работата си продължава да пише. Първият му роман е публикуван през 2001 г., но няма успех.

След тежка автомобилна катастрофа той започва да се интересува от темата за ПБС – преживяванията, близки до смъртта. Резултатът е романът му „И след това...“ издаден през 2004 г. Той става международен бестселър и го прави известен. През 2008 г. е екранизиран във филм с участието на Джон Малкович.

Следващите му романи, характерни със свръхестествени елементи, изгаряща любовна страст и интрига, близка до трилъра и съспенса, неизменно са в списъците на бестселърите на Франция. Те са преведени на 35 езика и са издадени в над 18 милионен тираж по света. Успехът му го прави най-четения съвременен автор във Франция.

През 2012 г. е удостоен с наградата Кавалер на Ордена на изкуството и литературата на Франция.

Брат му Валентин Мюсо е писател на криминални романи.