Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа - Режи Жанте, Стефан Сиоан

Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа
Автор: Режи Жанте, Стефан Сиоан
Обем: 240 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Кръг"
Мека подвързия
Дата на включване: 2022-08-14
Нашата цена: 18.11 лв
 

Кой е Володимир Зеленски? Слуга на народа? Президент на Украйна? Актьор, получил ролята на живота си? Лице на мира? Със сигурност е лице, което след повратната дата 24 февруари 2022 г. виждаме навсякъде всеки ден. Но какво знаем за него?

Зеленски става президент на Украйна през 2019 г. с убедителните 73,22% от вота на избирателите, но въпреки високия резултат, немалка част от обществото изпитва съмнения към него. И има защо: актьорът, доскоро играл ролята на държавен глава в популярния сериал „Слуга на народа“, встъпва в длъжност на фона на сложна политическа и обществена ситуация. Докато бившата съветска република се стреми към прием в Европейския съюз и затопляне на отношенията със Запада, тя е раздирана от хибридни атаки, сепаратистки битки и активна намеса на Русия във вътрешната й политика.

Но това ли е причината за унищожителната война на територията на Украйна през 2022 г.? И виновен ли е Зеленски за пълната ескалация на конфликта, или случилото се бе неизбежно?

В „Биография на Зеленски“ авторитетните френски журналисти Режи Жанте и Стефан Сиоан, отразяващи ситуацията в Украйна и региона от години, дават отговори на тези въпроси и обясняват процесите, които протичат днес там. Техният разказ не е хвалебствена ода, а обективен анализ, който не спестява нищо за живота на президента Зеленски. Книгата проследява неговото развитие от актьор и бизнесмен, който е в добри отношения с представители на проруската вълна в страната, до пълководец, избрал да не се подчинява на страха, а да бъде в служба на народа си.

Режи Жанте е независим журналист, който живее в Грузия повече от 20 години и отразява основно страните от бившия Съветски съюз. Документирал е всички значими събития в новата украинска история: Оранжевата революция през 2004 г., конфликта в Донбас, руската инвазия през 2022 г. и др. Кореспондент е на някои от големите френски медии, сред които: RFI, France 24 и Le Figaro.

Стефан Сиоан е журналист и продуцент на документални филми. Живее в Украйна от 2013 г., откъдето отразява за различни медии въстанието на Майдана през 2013 г., анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и последвалата война в Донбас. През 2019 г. става пряк свидетел на избора на Зеленски за президент и прави множество интервюта с него. В момента е кореспондент в Киев за Liberation и RFI.

Жанте и Сиоан публикуват едно от първите животоописания на Володимир Зеленски в света. „Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“ е написана на фона на продължаващата война в Украйна и много от въпросите, които поставя, тепърва ще намерят своите отговори и развитие.