Красив свят, къде си ти - Сали Руни

Красив свят, къде си ти
Автор: Сали Руни
Обем: 368 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Еднорог"
Мека подвързия
Дата на включване: 2022-08-28
Нашата цена: 19.27 лв
 

След два романа, които постигнаха невероятен успех и разнесоха славата й по целия свят, Сали Руни се издига до нови върхове с последния си шедьовър. „Красив свят, къде си ти“ е определян като най-зрелия й роман дотук и е впечатляващо автентична дисекция на отношенията между трийсетгодишните. Руни размишлява над смисъла на живота, изкуството, приятелството и цената на славата чрез историята на две двойки.

Заглавието на романа, взето от стихотворение на Фридрих Шилер, всъщност е въпросът, който нейните главни героини, най-добри приятелки от колежа, непрекъснато си задават. Те се опитват да намерят своето място в един изтъкан от проблеми свят, в който животът става все по-невъзможен на много нива – екологично, икономическо, етично и емоционално.

Алис е ирландска писателка с успешна кариера, която в опит да се възстанови от разтърсил я силно психологически срив, наема къща в малък град близо до морето. Тя се запознава в Тиндър с Феликс, който постепенно става неин близък приятел, поне за секс. Алис е в постоянен контакт с Айлийн, която работи като редактор в литературно списание. Айлийн също се опитва да се възстанови след драматична раздяла. Тя търси утеха в своя приятел от детинство Саймън, в когото винаги е била влюбена.

Сали Руни за пореден път едновременно предизвиква и вдъхновява с тази нежна, интимна и невероятно проницателна история за секса и приятелството. Тя успява с лекота да ни направи съпричастни на драматичните моменти в живота на нейните несъвършени герои, част от един несъвършен свят. Непрекъснато покачващото се напрежение в отношенията между двете двойки всъщност е повод за Руни да сподели своите възгледи за обществото, властта, половете и вечния въпрос за смисъла на живота.