Приказка/твърда корица - Стивън Кинг

Приказка/твърда корица
Автор: Стивън Кинг
Обем: 656 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Бард"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2022-11-27
Нашата цена: 30.77 лв
 

Тайна, пазена цял живот! История, на която никой не би повярвал...

Легендарният разказвач Стивън Кинг слиза дълбоко в кладенеца на своето въображение в този завладяващ роман за седемнайсетгодишно момче, което наследява ключ за паралелен свят, където доброто и злото са вкопчени в ожесточена борба.

Чарли Рийд е обикновен гимназист, играе футбол и бейзбол, изкарва добри оценки. Но носи на плещите си тежко бреме. Майка му загива при катастрофа, когато е на седем, и скръбта тласка баща му към алкохолизъм. Чарли се е научил как да се грижи за себе си – и за баща си. Когато е на седемнайсет, Чарли се запознава с кучето Рейдър и със стария му стопанин Хауард Боудич, саможив мъж, живеещ в уединение на върха на висок хълм в голяма къща със заключена барака в задния двор.

Чарли започва да помага на господин Боудич в домакинството и обиква Рейдър. Когато умира, старецът оставя на Чарли касета със запис, в който разказва история, на която никой не би повярвал. Боудич цял живот е пазил в тайна, че в бараката на двора има портал към друг свят.

В „Приказка“ разказваческото майсторство на Кинг достига нови висини. Това е великолепна и страховита приказка, в която доброто е изправено срещу неописуемо зло и един млад герой – и неговото куче – трябва да поведат тази битка.

В началото на пандемията Кинг си задава въпроса: „Какво можеш да напишеш, което да те направи щастлив?“.

„Сякаш въображението ми чакаше да му задам този въпрос. Представих си огромен пуст град – изоставен, но жив. Видях празни улици, призрачни сгради. Видях разбити статуи (тогава още не знаех какви точно, но скоро щях да разбера). Видях огромен дворец със стъклени кули толкова високи, че върховете им се губят в облаците. Въз основа на тези образи изградих тази история.“

Стивън Кинг е автор на повече от шейсет книги, всички световни бестселъри. Сред последните му творби са „Били Съмърс“, „Ако има кръв“, „Институтът“, „Извисяване“, „Другият“, „Спящите красавици“ (написана в съавторство със сина му Оуен Кинг). Прочутите му творби „Тъмната кула“, „То“, „Гробище за домашни любимци“ и „Доктор Сън“ са екранизирани за голям екран, като „То“ става най-касовият филм на ужасите за всички времена. Стивън Кинг е носител на многобройни награди, сред които Награда за цялостен принос на Асоциацията на издателите на аудиокниги за 2020 г., Американската награда за заслуги в областта на литературата PEN за 2018 г., Национален медал в сферата на изкуствата през 2014 г. и Медал за принос към американската литература на Националната книжна фондация през 2003 г. Стивън Кинг живее в Бангор, Мейн, със съпругата си, писателката Табита Кинг.