Свидетели на небеса - Емилия Дворянова

Свидетели на небеса
Автор: Емилия Дворянова
Обем: 592 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Обсидиан"
Мека подвързия
Дата на включване: 2022-11-27
Нашата цена: 21.84 лв
 

Удивителен епос за спасителната вяра в бурните години от първата половина на ХХ в., видени през очите на действителни личности. Съдбите на монахиня Касиния (Галина Везенкова), свети Серафим Чудотворец и неговите духовни чада са вплетени в майсторска сплав от реални факти и мощно писателско въображение.

„Войните свършват, защото са обичайни, беше казала майка й, тази обаче се оказа толкова обичайна, че съвсем се сля с живота и отказа да свърши. Годините бяха изпълнили едната ръка на Галинка, пълзяха по пръстите на другата и тя вече едва си спомняше времето, когато сутрин седеше пред чугунената печка да гледа как млякото се надига под гъстия каймачен похлупак в очакване на блини.

Така, насред обичайното, се промени и градът, неусетно и същевременно неузнаваемо. Сгради опустяваха, магазини затваряха, улиците ту се изпълваха с много народ, ту обезлюдяваха и се носеше тътен, сякаш градът също има душа, на която е много тежко, тежкото се превръща в мъка и избива в повърхността. Единствено Москва-река оставаше същата.“

Светът на седемгодишната Галина е разтърсен от войната и революцията през 1917 г. Бягството с баща ѝ, български офицер, от Москва през Одеса в България е съпътствано от невероятни събития. Бягство, което ще се окаже завръщане там, където тя наистина принадлежи: в духовното време и битие на вярата, способна да свидетелства Небето.

Емилия Дворянова (р. 1958 г.) e сред най-четените и превеждани съвременни български писатели. Книгите ѝ са постоянно във фокуса на българската литературна критика.

Завършила е Софийската музикална гимназия, специалност пиано, а после философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор е по философия, а темата на дисертацията ѝ „Естетическата същност на християнството“ слага отпечатък на цялото ѝ последващо творчество.

Музика, философия и религия се преплитат тематично и полифонично във всичките ѝ творби. Основният им двигател е езикът, музиката в него. В много от книгите ѝ заляга структурата на музикални произведения, в които словото се разгръща до предела на своята звучност.

Творчеството на Емилия Дворянова е отличавано с различни награди и се радва на успехи и зад граница. Романът ѝ „Passion или смъртта на Алиса“ получава наградата „Огнище“ за роман през 1996 г. и излиза и във Франция. „Земните градини на Богородица“ (2006 г.) ѝ носи Националната награда за литература „Христо Г. Данов” през 2007 г. и също излиза във Франция – през 2010 г. „При входа на морето“ пък е отличена с награда за роман на 2014 г. на Националния дарителски фонд „13 века България“ през 2014 г.

Освен писателка, Емилия Дворянова е и преподавателка по творческо писане в НБУ.