Закон за забравата - Робърт Харис

Закон за забравата
Автор: Робърт Харис
Обем: 496 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Обсидиан"
Мека подвързия
Дата на включване: 2022-11-27
Нашата цена: 21.84 лв
 

Завладяващ исторически роман, който със силата на въображението възпроизвежда преследването на двама от убийците на крал Чарлс I.

Англия, 1660 г. Полковник Едуард Уоли и полковник Уилям Гоф са бегълци от закона, издирвани за убийството на Чарлс I по време на Гражданската война. След дръзката екзекуция на краля през 1649 г. парламентаристите побеждават защитниците на Короната и Англия става република. Но сега, единайсет години по-късно, роялистите отново са на власт.

По силата на Закона за забравата повечето военнопрестъпници са помилвани. Но не и петдесет и деветимата мъже, подписали смъртната присъда на краля, които са осъдени задочно. Някои от тях, сред които и Оливър Кромуел, са вече покойници. Други са обесени, обезглавени и изкормени, а телата им – разчленени. Неколцина са хвърлени в тъмница до живот. Но Уоли и Гоф успяват да избягат в Нова Англия.

В Лондон Ричард Нейлър, секретар на комисията по издирване на убийците на Чарлс I, получава задачата да залови бегълците. И той няма да се спре пред нищо в желанието си да отмъсти за краля и за собствената си трагична съдба.

Драматичен епос, който съживява важен момент от историята на Англия и нейните колонии в Америка.

Робърт Харис (р. 1957) е британски писател, известен най-вече с историческите си романи. Завършва литература в Кеймбридж, а след това работи като журналист в различни медии, сред които Би Би Си, „Обзървър“ и „Сънди Tаймс“. Започва да пише документална проза в началото на 80-те години, но става популярен с първата си художествена творба – „Фатерланд“ (1992), алтернативна история, в която Германия печели Втората световна война.

След успешния си дебют Харис пише още няколко романа, фокусирани върху историята на XX век, между които „Енигма“ (1995) и „Архангел“ (1998). И двата се превръщат в бестселъри и няколко години след публикуването им са екранизирани.

В следващите си романи Харис се връща към историята на Римската империя. През 2003 г. излиза „Помпей“, а после и трилогията „Цицерон“, посветена на великия оратор, която включва романите Imperium, Conspirata и Dictator.

Противоречивото нашествие в Ирак, водено от САЩ и Великобритания, мотивира Харис да напише политическия трилър „Сянката“ (2007), който по-късно е екранизиран от режисьора Роман Полански.

Романите на Харис са преведени на 37 езика. Най-новата му книга, „Вторият сън“, е трилър-антиутопия, чието действие се развива в бъдещето.