Ореховият Буда - Борис Акунин

Ореховият Буда
Автор: Борис Акунин
Обем: 288 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Еднорог"
Мека подвързия
Дата на включване: 2023-06-01
Нашата цена: 20.20 лв
 

Изключително популярната поредица на Борис Акунин за историята на руската държава се сдобива с поредната впечатляваща глава. В „Ореховият Буда“ проследяваме нови приключения на рода на белязаните с петънце на челото из необятните руски предели. Този път животът на следващото поколение се преплита с една свещена статуетка, преминала от Япония, през Холандия, до Русия. Тя притежава донякъде магически сили – помага на всеки свой притежател да намери пътя към себе си.

В ръцете на холандската куртизанка Марта попада малка статуетка на японско божество. Ореховият Буда изглежда като една съвсем обикновена дрънкулка, но тя се оказва изключително ценна за определен кръг хора. Без да съзнава напълно това, Марта решава да я задържи „за всеки случай“. Тя не може да предположи, че този Буда ще я отведе толкова надалеч. А откакто го окачва на врата си, Марта е убедена, че той има принос за чудесата, които я спохождат. Чудеса, които ще я отведат чак в непознатата Русия, управлявана от Петър I.

Години по-късно дъщерята на Марта – Ката продължава да носи малкия талисман постоянно със себе си. В продължение на много години Ореховият Буда е издирван от благочестивия японски монах Симпей. Неговата мисия е да го върне в храма, където му е мястото. Монахът успява да достигне до Ката, която в негово лице намира истински закрилник и учител. Симпей се заема да я обучи за Пазител на свещената статуетка, докато двамата се впускат в необикновено пътешествие из Русия, преследвани от тайната полиция и един безмилостен враг.

Освен автентично представената историческа картина, Борис Акунин за пореден път впечатлява с безкрайно интригуващия си, почти приказен разказ. В него задължително присъстват и любимите му теми за японската философия и традиции. Героите на романа са изправени пред невероятни изпитания и неописуеми приключения, не липсват неочаквани обрати и предателства, сблъсъци със свирепи злодеи, както и една неочаквана любов.