Ленинград. Трагедията на един град под обсада 1941-1944 - Анна Рийд

Ленинград. Трагедията на един град под обсада 1941-1944
Автор: Анна Рийд
Обем: 428 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2023-06-18
Нашата цена: 19.11 лв
 

На 8 септември 1941 г., единайсет седмици след като Хитлер изненадващо напада Съветския съюз, Ленинград е обсаден. Блокадата трае почти 900 дни и довежда до гладната смърт на около 750 хил. души. „Ленинград“ е завладяващ и достоверен истори- чески разказ, който хвърля светлина както върху ужасите на фронта, така и върху потресаващите подробности от живота в града: упоритото търсене на храна и вода, отслабването на емоциите и семейните връзки, грабежите, убийствата и канибализма, но и необикновените прояви на смелост и саможертва. Как се стига дотук? Защо градът не е превзет? Защо в него не настъпва анархия? Какво определя кой ще живее и кой ще умре? Книгата „Ленинград“ търси отговорите и разкрива жестокото лице на войната и от двете страни на обсадата.

Истински шедьовър на историческата литература. Анна Рийд задълбочено и обективно описва ужасите на най-смъртоносната обсада в съвременната световна история.

Антъни Бийвър

Базирана на задълбочени проучвания, тази книга предлага нюансирана и обективна интерпретация на обсадата на Ленинград.

Financial Times

Блестящо описание на един от най-драматичните епизоди на Втората световна война.

The Times Books of the Year

„Ленинград“ разкрива невъобразими ужаси, но е изпълнена с истории за героизма и твърдостта на обикновените хора, които се сблъскват с огромна трагедия. Великолепна книга.

Spectator

Анна Рийд е родена през 1965 г. във Великобритания. Завършва право в Оксфордския университет и история на Русия в Лондонския университет. В работата си като журналист и писател се фокусира върху историята на Източна Европа. Била е кореспондент на Economist и Daily Telegraph в Киев от 1993 до 1995 г. Живее в Лондон със съпруга и синовете си.