Руско-украинската война - Серхий Плохий

Руско-украинската война
Автор: Серхий Плохий
Обем: 400 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Прозорец"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2024-06-03
Нашата цена: 35.49 лв
 

Въпреки непрестанните предупреждения на Белия дом руската инвазия в Украйна от февруари 2022 г. шокира света. Мнозина продължават да си задават въпроса защо Путин започна тази война, а други търсят причините, поради които тя се разгърна по невъобразими досега начини.

Серхий Плохий, професор по украинска история в Харвард и директор на Украинския изследователски институт към университета, предлага изчерпателно описание на произхода, развоя и вече очевидните бъдещи последствия от този конфликт. Той проследява корените му до напрежението в постсъветското пространство, като стига дори още по-далеч – до имперския колапс през XIX и XX в.

Плохий разгръща в широк исторически контекст своето изследване на руските и украинските представи и култури, за да обясни защо тази нова студена война, започнала осем години преди масираното нападение – на 27 февруари 2014 година, когато руските въоръжени сили превзеха сградата на Кримския парламент – е била, ако не неизбежна, то поне предсказуема.

•••

„Нашите две страни имат много общо от гледна точка на историята. Искрено се надявам, че моите книги не само ще бъдат възприети благоприятно, но и ще тласнат напред историческия дебат и дискусията, която се води в България: за постсъветското наследство, за сегашното състояние на света, за нашето общо бъдеще. Може би те могат да помогнат и за по-доброто осмисляне на самата българска история, защото ние живеем в един много омрежен свят.“

От обръщение на автора към българските читатели