Между Дунав и Черно море, или пет години в България - Хенри Баркли

Между Дунав и Черно море, или пет години в България
Автор: Хенри Баркли
Обем: 216 стр.
Формат в мм.: 140х215
Издател: ИК "Изток Запад"
Мека подвързия
Дата на включване: 2024-06-30
Нашата цена: 18.11 лв
 

Хенри Баркли прекарва дванайсет години в Турция – първите пет започват малко след Кримската война, а останалите седем в последващ период. Той е назначен като инженер в българската железница и има достатъчно време и възможности да опознае страната и хората, като записва своите впечатления и случки в лек и интересен стил, без преднамерено да заема нечия страна. Той вижда много за осъждане и много за похвала както при християните, така и при мохамеданите, но е особено суров към турските служители – от губернатора до палача.

Книгата „Между Дунав и Черно море“ съдържа много информация за българите, техния характер и нрави и е както интересна, така и поучителна.

* * *

Между истинските местни жители най-добри и най-интелигентни работници бяха българите. С подходящо обучение и добър пример те бяха способни да направят всичко. За съжаление, понастоящем единственото обучение за българите е само в канцелариите или дюкяните на левантинските търговци в Константинопол и други големи градове, където търговският морал е така покварен, че те нямат друг избор, освен да станат мошеници. На честния човек се гледа като на глупак; а когато за един човек се говори като за гений, това означава, че той е по-голям и по-изкусен лъжец и по-успешен измамник от своя съсед.

Хенри Баркли

Хенри Чарлс Баркли (1837–1903) е строителен инженер и железопътен строител, работещ с Джон Тревър Баркли и Джордж Андрю Баркли, специално отговорен за изграждането на жп линията Кюстенджа–Русе–Варна.

Той е автор на:

• „Между Дунав и Черно море или пет години в България“, Джон Мъри, 1876;
• „България преди войната – през седемгодишния опит на Европейска Турция и нейните жители“, Джон Мъри 1877;
• „Моето юношество“, Джон Мъри, 1877;
• „Пътуване през Мала Азия и Армения – характери, нрави и обичаи на мюсюлманските и християнските жители“, Джон Мъри, 1891;
• „Изследвания в изкуството да се ловят плъхове“, Джон Мъри, 1896.

Хенри Баркли е бил нает да строи жп линии в Османската империя от 1857 до 1870 г. През 1878 г. се завръща в Турция, за да се присъедини към брат си Джордж на 96-дневно пътуване с кон от Константинопол (Истанбул) до Трапезунд (Трабзон). Той смята, че са изминали 1400 мили и са прекарали 53 дни на седлото. Това пътуване е описано в „Пътуване през Мала Азия и Армения“. По-късно живее в Глостършир, впоследствие предприема друг проект за изграждане на жп линия във Венецуела през 1888–1889 г.