Европа, да се запознаем - Жак Льо Гоф

Европа, да се запознаем
Автор: Жак Льо Гоф
Обем: 95 стр.
Формат в мм.: 160х230
Издател: ИК "Хемус"
Мека подвързия
Дата на включване: 2001-03-15
Нашата цена: 22.75 лв
 

След малко повече от три часа полет един френски пътешественик, тръгнал от Париж, слиза в Истанбул (някогашния Константинопол), наистина огромен град. Той е в Турция и в Европа. По мост, дълъг неколкостотин метра, пресича тесен проток и макар все още да се намира в Турция, вече не е в Европа, а в Азия. За броени минути, пешком, се е озовал от европейска в азиатска Турция.

От Истанбул пътешественикът потегля за Русия. Няколко часа със самолет или влак от Москва и ето го в подножието на разположената на изток планинска верига Урал. Решава да я изкачи. Когато достига билото, той е в Русия и в Европа. След като се спуска от другата страна, все още е в Русия (макар тази област да се нарича Сибир), но вече не в Европа, а в Азия. За няколко часа, отново пеша, се е прехвърлил от европейската в азиатската част на Русия...

Какво е Европа? Континент, биха отвърнали географите, което ще рече голямо сухоземно пространство, ясно обособено, с естествени граници, обикновено морета или океани. Такъв е случаят с Африка, Америка, Океания... Но дали Европа, откъдето се оказва не особено трудно човек да премине пеша в Азия, представлява континент като останалите?

Какво означава да си европеец?

Отговори на тези и на още много други въпроси дава в книгата си Жак Льо Гоф, известен френски историк, убеден привърженик на идеята за обединена Европа, която разглежда в своите трудове в перспектива, насочена към бъдещето. Тук той се обръща към младите европейци, на които то принадлежи.

Шарли Каз от Белгия предлага едновременно изящни и точни илюстрации към занимателния текст на видния учен.