Усмивката на Буда - Александър Федотов

Усмивката на Буда
Автор: Александър Федотов
Обем: 157 стр.
Формат в мм.: 120х215
Издател: ИК "Захарий Стоянов"
Мека подвързия
Дата на включване: 2001-05-10
Нашата цена: 3.64 лв
 

Дървото бодхи е задължителен атрибут на всички Буди от всички епохи и от всички светове. Твърди се дори, че постигането на състоянието Бодхи, сиреч на духовното просветление, е възможно само близо до това дърво.

Пътят към просветлението е труден и дълъг. Има хиляди различни начини той да бъде извървян и да бъде постигната тайната цел. При всички положения обаче трябва да бъде изпълнено едно условие: адептът трябва да овладее Учението. Будистите казват: Буда е навсякъде и във всичко. И най-вече Буда е в словото.

Тази книга проследява отражението на будисткото учение в класическата корейска поезия, чиято история датира от началото на новата ера и продължава до ХVII в. Будизмът прониква в Корея още през III IV в. и се провъзгласява за национална религия в държавите Коаурьо, Пекче, Шила, а сетне и в Корьо. Векове наред той оказва значително по своите мащаби и дълбочина влияние върху политическия, социалния, културния и духовния живот на корейците. Даже когато в края на XIV в. бива сменен официално от конфуцианството, за немалко корейски държавни мъже, учени и литератори будизмът остава единствената възможност да се приобщят към съкровеното знание, да усетят връзката между Аз-а и Вселената.