Изгубеният - Ханс-Улрих Трайхел

Изгубеният
Автор: Ханс-Улрих Трайхел
Обем: 111 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Атлантис"
Мека подвързия
Дата на включване: 2001-05-25
Нашата цена: 2.73 лв
 

„Изгубеният" е книга - загадка, при която напрежението и неизвестният изход ни държат в плен до последната страница. Тя може да бъде прочетена и като мелодраматичната история на една майка, осъдена вечно да търси първородния си син.

Или като притча за немското разделение след Втората световна война, за дългогодишния копнеж по обединение и за мъчително осъзнатата загуба на чувството за семейна (или национална) общност, която времето изгражда по-надеждно, отколкото съвместната история и език.

Срещу тази изгубена общност са безсилни институциите, защото поколенията, загинали или прекършени от войната и нейните последици, са загубени завинаги. Безсилни са и прочутите добродетели на по-старата генерация: неистовото трудолюбие и упоритост в битката с житейските изпитания, фанатичното неприемане на загубата.

Вкопчването в минали притежания може наистина да превърне една загуба в гибелна не само за едно семейство, но и за цял народ. И тази истина, подсказана ни от Трайхел, като че ли е особено актуална за българския народ, при който през първата половина на XX век опитите да се върнат изгубените земи води до нови загуби.