Манията да бъдеш изключителен. Четири основни правила за издигането на една организация на световно ниво - Патрик Ленсиони

Манията да бъдеш изключителен. Четири основни правила за издигането на една организация на световно ниво
Автор: Патрик Ленсиони
Обем: 175 стр.
Формат в мм.: 145х220
Издател: ИК "Класика и стил"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2001-06-22
Нашата цена: 9.01 лв
 

Може би ви звучи странно, но здравето на организацията е най-важното за всеки ръководител. Интелигентността при прякото управление идва на второ място.

Веднага предупреждавам да не ме разбирате погрешно. Нито за миг не допускам, че проблеми като стратегия, иновация на продуктите и маркетинг са нещо второстепенно. Напротив, те са от решаващо значение и заслужават голямо внимание на ръководния екип на фирмата. Но това внимание не бива да бъде прекалено. Истински интелигентните ръководители трябва да намерят достатъчно време и за здравословния климат в своята организация, от който, в крайна сметка, зависи всичко.

Защо се получава така? Защото здравословното състояние на фирмата е сравнително трудно за измерване, а още по-трудно за реализация. То е някак меко и безформено за всички мениджъри, които наблягат на количествените показатели. Освен това за успешното му внедряване се изисква доста повече време, отколкото за прилагането на технически или маркетинг стратегии, носещи далеч по-бърз резултат.

Но здравословното състояние на фирмата най-често се пренебрегва, защото мениджърът се сблъсква със същността на човешкото поведение - нещо, което дори най-всеотдайния ръководител се стреми да избегне. За да се изправи очи в очи с този проблем, ръководителят трябва да притежава висок самоконтрол и кураж - качества, които се срещат изключително рядко.

Целта на тази книга е да помогне на ръководните кадри да проумеят обезоръжаващата простота и сила на доброто здравословно състояние на техните фирми и най-вече на четирите действени фази, чрез които се постига то. За целта използваме пример с две компании - едната е в добро здраве, но се бори с опасността от потенциален вирус, а другата е болна и отчаяно се нуждае от лечение.