История и цивилизация за 11. клас. Задължителна подготовка - Вера Мутафчиева и др.

История и цивилизация за 11. клас. Задължителна подготовка
Автор: Вера Мутафчиева и др.
Обем: 232 стр.
Формат в мм.: 210х280
Издател: ИК "Анубис"
Мека подвързия
Дата на включване: 2001-09-05
Нашата цена: 12.74 лв
 

Учебникът е одобрен от МОН

През последния период от своето обучение в училище ви предстои да се запознаете подробно с миналото на българския народ и на земите, които той обитава вече четиринайсето столетие.

С получените от нашия учебник знания вие ще докажете на себе си и на своите преподаватели, че вече сте зрели хора. Българи.

Националното съзнание се опира на много по-широки основи от историческото познание, но все пак да запазиш спомен за миналото е единственият начин да останеш сега, да те има и в бъдещето: той е сигурният пристан всред всепомитащото течение на времето.

Може би не всички вие с еднаква охота ще посегнете към пълните със събития и образи текстове, които ви предлагаме. Може би малцина от вас ще изберат попрището на професионални историци. Това е нещо редно.

Затуй пък знанията за миналото придават всекиму увереност, че на свой ред ще премине невредим през тежките напрегнати години, които му предстоят.

А някои високомерно пренебрегват древната мъдрост, че историята е училище за живота. За разлика от тях ние ще се съгласим с Хилендарския монах, който настоява: „ За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи... " Нима днес сред нас няма хора, които „ се срамуват да се нарекат българи", вперили късогледи погледи в нелекия бит на днешния ден?

Учебникът, който ще ви упъти през тринайсетте столетия българска история, не съдържа само факти и дати.

В него ще откриете кипежа на реалния живот, съдбите на милиони българи преди нас, променящите се бавно, но неотклонно ежедневие и нрави. Ако това ви вълнува, обръщайте по-често поглед към специалните полета в учебника, определени за документи от съответната епоха, за дискусионните въпроси, произтичащи от логиката на историческото повествувание.

Тези от вас, които усетят желание за допълнителни занимания с миналото, ще намерят информация сред текстовете, предназначени за „ профилирано изучаване на българска история". Материали ще откриете в притурката към учебника, публикувана в отделно книжно тяло.