Международни отношения. Международно право. Дипломация (кратка енциклопедия) - Г. Стефанов, Б. Видин, Ю. Захариева, П. Пантев

Международни отношения. Международно право. Дипломация (кратка енциклопедия)
Автор: Г. Стефанов, Б. Видин, Ю. Захариева, П. Пантев
Обем: 352 стр.
Формат в мм.: 170х230
Издател: ИК "Сиела"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2001-10-11
Нашата цена: 15.48 лв
 

Книгата не е в наличност
Тази книга не е речник, защото не дава само пояснения на отделни термини. Тя цели да допринесе изкушеният от въпросите на международните отношения, външната политика и дипломацията, от тяхната история и международноправна уредба читател да намери отговорите, които са му необходими или събуждат неговото желание да знае повече. Основните области на разглежданата материя се отнасят към теорията и историята на международните отношения, външната политика и дипломацията, външнополитическата история на България, международното право и международните организации. Съчетани са няколко различни, но и много тясно свързани материи - състоянието и явленията на международната среда, поведението на действащите в нея страни, както и юридическите правила, формите и начините, съобразно с които те се осъществяват. Отделено е съответно място и на статии за външнополитическото и дипломатическото минало на България след Освобождението. Широкият предметен обхват и съдържанието на текста го приближават към формата на кратка енциклопедия.

Книгата е написана от хабилитирани преподаватели в катедрата по международно право и международни отношения на Юридическия факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Съставител и научен редактор е проф. д-р Георги Стефанов. Той е автор на статиите, отнасящи се за външната политика, дипломацията, теорията на международните отношения и външнополитическата история на България. Доцент д-р Благой Видин е автор на статиите за международното право и международните организации, а доц. д-р Юлия Захариева - на статиите за историята на международните отношения. Няколко от статиите по въпроси от теорията на международните отношения са написани от доц. д-р Пламен Пантев.

Книгата съдържа повече от 700 статии, подредени по азбучен ред. За да се улесни намирането им, в приложение техните заглавия са групирани и по материя. Препращането, което е изразено с указание в скоби, може да допринесе да се покажат връзките между статиите и да се разшири обема на информацията. Също така, за улеснение на читателите, са посочени и пояснени чрез препратки някои от най-често срещаните съкращения. Не е възможно да бъде изчерпателно обхваната в една книга толкова обширна материя. Тук са включени статии за въпроси, във връзка с които е най-вероятно читателят да потърси повече информация. Това прави неизбежни някои непълноти, за които авторите се извиняват на взискателния читател и се надяват, че, при евентуално преиздаване, непълнотите ще могат да бъдат избегнати.

С този труд, първи по рода си в разглежданата област за нашата страна, авторите се стремят да запълнят донякъде една празнота в българската научна и справочна литература. Надяват се той да бъде полезен на политици, журналисти, дипломати, студенти и на всички, които се интересуват от засегнатите проблеми, чието значение в съвременните условия става все по-голямо. Известно е, че свободата и демокрацията поставят пред индивидите, които искат да се ползват от тях, високи изисквания за знание и мъдрост. Може да се очаква, че в XXI век информацията ще стане най-ценният капитал. Посттоталитарният преход на българското общество го постави в условия, при които взаимозависимостта му с другите страни се чувства все по-силно. Външните фактори стават все по-определящи за развитието и благоденствието на нацията и държавата. А и България навлезе в период на изграждане на международни отношения, в които има много неизвестности и подводни камъни. Интересът към международната среда, към външната политика, към формите и начините, по които те се регулират и управляват, както и към уреждащите междудържавните отношения юридически правила нараства много бързо, с утвърждаването на все по-ясното разбиране за значението, което те имат за бъдещето.

Проф. д-р Георги Стефанов