Хавамал. Словата на бог Один - Превод Св. Христова

Хавамал. Словата на бог Один
Автор: Превод Св. Христова
Обем: 136 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Шамбала"
Мека подвързия
Дата на включване: 2001-11-28
Нашата цена: 5.46 лв
 

Хавамал (Словата на Високия) е част от Старата Еда - един от първите писмени източници на скандинавската митология. В тази песен Всемирният Отец Один посещава човешкия свят в един от многото си образи. Поемата е сбор от мъдрите житейски наставления на Один. Опитвайки се да получи нещо стойностно за човечеството, Богът-магьосник (шаман) Один изтърпява наложено от самия себе си изпитание, като виси на световното дърво Игдрасил надолу с главата девет денонощия без храна и вода, прободен от своето собствено копие. По време на страданието той изгубва едното си око, но открива руните, които са поднесени като дар за хората от необикновената реалност на шаманския опит. Те правят възможно развитието на възприятието да достигне отвъд обсега на физическите сетива.

Один е шаманът-посредник между боговете и хората. Один е баща на магията и магическите заклинания (галдор), владетел на магическите руни, бог на мъдростта. Один е бог на поезията и покровител на скалдите. Один е известен като Маскираният.

Личният образ на Бога е този на Скитника. Наметнат със синьо-черна мантия, неговата празна очна кухина е скрита от качулката. Той обикаля Средната земя, пътувайки инкогнито. Один е известен и като Господар на "Дивия Лов", който води духовете на мъртвите воини, покровител на войнските съюзи и войнските инициации.

Кой е Один? Може би някои от отговорите се крият в тази книга!? Може би и вие ще ги намерите - разгърнете завесите, за да се открие пред вас истинският лик на Один...