Робинзон Крузо - Даниел Дефо

Робинзон Крузо
Автор: Даниел Дефо
Обем: 272 стр.
Формат в мм.: 165х215
Издател: ИК "Дамян Яков"
Мека подвързия
Дата на включване: 2001-11-29
Нашата цена: 6.35 лв
 

Роден съм през 1632 година в град Йорк, в добро семейство. Баща ми беше чужденец, от Бремен, който се установил първо в Хъл.Той натрупал добро състояние от търговия, оставил това свое занятие и се преселил в Йорк. Там се оженил за майка ми, чиито роднини се наричали Робинзон, много добро семейство в този край. Моята майка ми дала името Робинзон Кройцнър. Но поради обичайното изопачаване на думите в Англия сега нас ни наричат - не, ние самите се наричаме и пишем името си Крузо. И така винаги са ме наричали другарите ми.

Имах двама по-големи братя. Единият беше полковник в английски пехотен полк във Фландрия, преди това командван от прочутия полковник Локхарт, и беше убит в битката срещу испанците близо до Дюнкерк. Какво се случи с втория ми брат, никога не узнах - така както баща ми и майка ми никога не разбраха какво стана с мен.

Тъй като бях третият син в семейството и не усвоих никакъв занаят, още отрано ми се прииска да пътешествам. Баща ми, вече много стар, ми беше дал задоволителни знания, доколкото позволяваха домашното обучение и безплатното провинциално училище, и ме подготвяше за юрист. Но аз си мислех, че само пътуването по море би ме удовлетворявало. Този мой копнеж бе по-силен от волята и заповедите на баща ми и от всички молби и увещания на майка ми и на мои приятели. Той явно бе съдбовен, макар да ме водеше право към бедите, които щяха да ме сполетят…