Българско-английски речник по търговско право - Благовеста Балканджиева

Българско-английски речник по търговско право
Автор: Благовеста Балканджиева
Обем: 704 стр.
Формат в мм.: 175х230
Издател: ИК "Софи-Р"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-01-18
Нашата цена: 43.68 лв
 

Българско-английският речник по търговско право е предназначен за най-широк кръг лица - юристи, икономисти, преводачи, преподаватели, студенти и др., работещи в областта на търговското право, търговското дело, банковото и застрахователното право, четящи и превеждащи правни текстове и литература от и на английски език.

Речникът съдържа около 35 000 най-често използвани термини от традиционната и съвременната търговска и търговскоправна лексика. Включени са основни понятия и често срещани изрази от областта на икономиката, финансите, застрахователното дело, банковото дело и др.

Включена е и лексика от следните отрасли на правото: международно частно право, административно право, гражданско право и други, имащи отношение към търговското право. Речникът обхваща съответната тематика на правото на Европейските общности. За постигане на пълнота на речника са представени специфични неологизми, срещани в правни текстове и литература. Посочени са и латински юридически изрази, имащи място в спецификата на правната езикова среда. В речника са представени термини и понятия, характерни за англо-саксонската правна система.

При съставянето на речника са използвани български правни текстове, оригинални документи - договори, закони, формуляри, бланки и др., българска правна литература в областта на търговското право, българска правна периодика, различни речници и редица основни справочници.

Речникът включва въведение (структура на речника; условни съкращения); основна част и приложения (най-често използвани съкращения в търговската терминология; международни търговски организации и институции; подбрани български нормативни актове по търговско дело и др.).