17 юни на Симеон Сакскобургготски - Димитър Денков

17 юни на Симеон Сакскобургготски
Автор: Димитър Денков
Обем: 214 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Захарий Стоянов"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-02-01
Нашата цена: 3.64 лв
 

...Тези две работи имат единствено претенцията да обърнат внимание на образи, да обяснят появата и удържането им и най-накрая - да подпомогнат за запазването им. Дотолкова те -работите и образите -се разполагат извън сферата на истината и лъжата.

Те обаче не са само тълкуване и съчинение, а и начин за удържане на една фактичност, която има всички изгледи да изчезне зад твърде интересните си изгледи. Тъкмо тя наложи този език и смесен между философско изследване, политически памфлет и историческо есе жанр, единствено отговарящ на предмета: фактичността на живота отвъд картинките, политическите опаковки и конспиративните теории.

Според нея за дванадесет години страната са напуснали 780 000 души, а във войни за последните 100 години са загинали 400 000; 15% от останалите се готвят да емигрират; на 1000 души смъртността е 14,53, а ражданията - 8,06; всяко десето дете страда от недохранване; на първо място в света сме при този живот по инфаркти, сърдечно-съдови заболявания и рак на белия дроб (при мъжете), и рак на гърдата (при жените). И все пак само 9% не обичат страната си. Останалите обичат природата и историята...