Дизраели лорд Биконсфилд и освобождението на България от турско робство. Книга 2 - Георги Настев

Дизраели лорд Биконсфилд и освобождението на България от турско робство. Книга 2
Автор: Георги Настев
Обем: 247 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Сребърен лъв"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-02-22
Нашата цена: 9.10 лв
 

В първата част на това изследване беше разгледана политиката на Дизраели към Турция и Великите сили от избухването на Априлското въстание до деня, в който Русия обяви война на Турция. По технически причини не беше приведена оценката на резултатите от Цариградската конференция според лорд Би-консфилд, правителството му и английския парламент. В предлаганата втора част на изследването попълвам тази празнина.

По-нататък привеждам перипетиите в дипломатическите отношения между Великите сили и английското правителство, като специално се спирам на разногласията между лорд Биконсфилд и някои членове на кабинета, а също и на отношенията му с кралица Виктория.

Разглеждам безуспешния опит на княз А. М. Горчаков и граф П. А. Шувалов да постигнат мир с Турция чрез посредничеството на английското правителство, преди да са започнали военните действия. Подробно привеждам секретните преговори между Англия и Австро-Унгария за военен съюз срещу Русия. Отделна глава е посветена на мирната инициатива на император Александър П, която Биконсфилд отхвърля, като заплашва Русия, че Англия ще прекъсне неутралитета си, ако Русия започне втори военен поход след прекратяване на военните действия.

Представям вариантите на руското предложение за основи намира, Одринското примирие, капана, който Англия устройва на Руската Балканска армия. Подробно се спирам върху недоразумението между руския император и главнокомандващия Балканската армия. Това недоразумение станало причина да не се изпълни заповедта на императора руските войски временно да превземат Цариград.

Накрая представям документите, които показват как царската дипломация капитулира пред английската, като Шувалов и Солсбъри подписали меморандуми, според които двете страни се съгласяват да се създаде васално княжество България в територията, ограничена от Дунава на север и хребета на Балкана на юг. На юг от Балкана се създава автономна провинция в границите на Европейска Турция. Берлинският конгрес дооформя и узаконява това съглашение.