ПРОБЛЕМЪТ ЗА ПАМЕТТА. ПОСТИЖЕНИЯ И ПЕРСПЕКТИВИ - Веселин Петков

ПРОБЛЕМЪТ ЗА ПАМЕТТА. ПОСТИЖЕНИЯ И ПЕРСПЕКТИВИ
Автор: Веселин Петков
Обем: 266 стр.
Формат в мм.: 210x340
Издател: ИК "Проф. Марин Дринов"
Мека подвързия
Дата на включване: 1999-06-18
Нашата цена: 6.14 лв
 

Обобщени са резултатите от дългогодишните проучвания на автора и на ръководената от него изследователска група по въпросите, отнасящи се до невробиологията на паметта и възможностите за упражняване на фармакологичен контрол върху нея. Критично са преценени най-значимите постижения в тази област на невронауките и са поставени най-важните все още нерешени въпроси, които ще определят развитието на мултидисциплинарните изследвания по проблема за паметта. Особено внимание е отделено на често съпътстващите напредналата възраст паметови нарушения.

Изложено е сегашното състояние на въпроса за фармакологията на паметта, характеризиращо се с безспорни постижения в експеримента, но с все още скромни приложни резултати. Показани са ефектите върху паметта на голям брой вещества от синтетичен и растителен произход, принадлежащи главно към групата на ноотропните лекарства, както и на оригинални съединения, синтезирани по идея на автора.

Въз основа на това, което вече се знае за неврохимичните механизми на паметовия процес и на лекарствата, които му влияят, са очертани перспективите за безспорни съществени постижения в тази област.