Камасутра - Ватсаяна Маланага

Камасутра
Автор: Ватсаяна Маланага
Обем: 199 стр.
Формат в мм.: 220х285
Издател: ИК "Труд"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2002-03-26
Нашата цена: 27.21 лв
 

Издание на „Камасутра" заедно с традиционния коментар за пръв път е осъществено от Дуграпрасада (Бомбай, 1891). Следващата публикация, по-достоверна и неведнъж преиздавана, е на Госвами, също с коментара на Яшодхара.

За европейския читател „Камасутра" е открита през 1883 г. с излизането на първия превод на английски, дело на Ричард Бъртьн и Филип Арбатнот. Въпреки някои забележки на изследователите този превод се преиздава до днес и значението му съвсем не се изчерпва с историческото пьрвопроходство. Разбира се, през изтеклите близо сто и двайсет години „Камасутра" е превеждана многократно - отново на английски, на френски, немски и пр. - в най-различни издания, от строго научни до популярни преразкази, понякога флиртуващи с най-невзискателния вкус.

По разбираеми причини това заглавие се е превърнало в една от най-популярните в света санскритски думи. И независимо, че се множат - особено в последните десетилетия - преводи и преиздания и на други класически трактати на същата тема и се пишат безброй съвременни ръководства, "Камасутра" неизменно пази ореола си, почти символното си значение, съвсем заслужено придобито.

ДРЕВНОИНДИЙСКИ ТРАКТАТ ЗА ЛЮБОВТА