Българската идея и демосферата - Светлозар Попов

Българската идея и демосферата
Автор: Светлозар Попов
Обем: 144 стр.
Формат в мм.: 165х235
Издател: ИК "Данграфик"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-04-05
Нашата цена: 5.46 лв
 

Самото название на книгата веднага ни отвежда към една друга "Българска идея", която Стефан Попов преди приблизително тридесет години разви в една своя незабравима беседа в Западна Германия този повод и заради другите негови трудове, Тончо Жечев го нарече в издадената от "Летописи" книга "Безсъници" най-големият български историофилософ на двадесетия век.

Какво е различното в "Българската идея" на д-р Светлозар Попов, който много добре и отдавна познава трудовете на своя именит предшественик и не е ли предизвикателство да назове със същото заглавие своя труд? Това навярно би било така, ако едната "идея" преповтаряше другата, ако между тях съществуваше връзка в съдържанието или въпросът се разглеждаше от една и съща гледна точка.

Всъщност Стефан Попов говори за духовните скрижали от Раковски до Траянов, които и днес са повели на национално битие. Светлозар Попов разглежда понятията нация, национална идея, национални интереси и напомня, че те години наред отсъстват в българската публицистика, за тях единствено се говореше в средите на политическата ни емиграция. Тук не можеше и дума да става за изграждане на единна концепция по тези проблеми.

Пропита с чувство на горд национализъм, но открита към разбирателството между хората по света, "Българската идея и демосферата" е насочена към мирното бъдеще на човечеството през настъпващото трето хилядолетие. В такъв смисъл, книгата на д-р Светлозар Попов представлява ценен принос не само към нашата историческа наука, но и към глобалната идея за мирното съвместно съществуване на народи, култури и цивилизации.