Убийството на Тутанкамон. Истинската история - Боб Брайър

Убийството на Тутанкамон. Истинската история
Автор: Боб Брайър
Обем: 286 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Жар"
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-04-18
Нашата цена: 9.01 лв
 

Книгата не е в наличност
Египтолог разкрива престъпление на 3000 години

Проф. Боб Брайър е специалист по палеопатология - изследване на болестите при древните хора. Извършил е аутопсия на редица мумии и е мумифицирал труп по древноегипетски маниер. Резултатите от изследванията си е публикувал в три книги: „Древноегипетска магия", „Египетските мумии" и „Енциклопедия на мумиите". Участвал е в шестсерийния филм „Великите египтяни" на учебно-образователния канал, където разяснява тезата си за убийството на Тутанкамон.

Действайки едновременно като историк и детектив, Боб Брайър ни пренася в шумния колоритен свят на Древен Египет и в живота на неговия млад фараон. Трагичната история на Тутанкамон повдига няколко въпроса:

Рентгеновите снимки на черепа на Тутанкамон предполагат ужасна смърт. Случаен инцидент ли е това, или убийство?

Защо гробницата на Тутанкамон е толкова малка и незначителна? Дали не е била предназначена за някой друг?

Няколко родственици на Тутанкамон умират почти едновременно. Това съвпадение ли е? Защо след смъртта на Тутанкамон жена му отчаяно моли хетския цар да изпрати един от синовете си, за да стане неин съпруг и цар на Египет? „Никога няма да взема слуга за съпруг. Аз се страхувам!" - пише тя. Кой е слугата? Защо тя се страхува?

Кой убива хетския принц по време на пътуването му до Египет?

Кой нарежда систематичното заличаване на името на Тутанкамон от всички паметници и храмове и по този начин - от египетската история?

Малцина притежават уменията на експерт и вродената дарба да разказват истории. Боб Брайър е един от тях и резултатът е очарователна смесица от история, съвременна съдебна медицина, археология и класически детективски сюжет.