Финансова стабилизация и икономически растеж - Гарабед Минасян

Финансова стабилизация и икономически растеж
Автор: Гарабед Минасян
Обем: 122 стр.
Формат в мм.: 140х200
Издател: ИК "АИ "Проф. Марин Дринов""
Мека подвързия
Дата на включване: 2002-04-30
Нашата цена: 3.84 лв
 

Монографията анализира ключови проблеми на икономическото развитие на България към края на XX и началото на XXI в. Направен е опит за цялостна оценка на състоянието на прехода към пазарна икономика. Анализирани са последователно принципни теоретични постановки и пречупването им в конкретните реалности. Проследяват се измененията на макроикономическите показатели и се открояват причините за позитивните или негативните ефекти. Взаимоотношенията с международните финансови организации и по-специално с МФВ са в центъра на вниманието.

Възлов проблем е взаимодействието между финансова стабилизация и икономически растеж. Формулирани са елементи на макроикономическата политика, които биха позволили прерастването на финансовата стабилност в траен икономически растеж. Обръща се внимание и на редица особености, които традиционно са оставали настрани от полезрението на местните икономисти. Изказани са оригинално звучащи идеи с претенции за принос към развитието на теорията и практиката на икономическия растеж в условията на преход.

Монографията стъпва на богат и всеобхватен информационен материал, който допринася за изграждане на относително завършена представа за особеностите на българската икономика през 90-те години на XX и началото на XXI в. Осмислянето на изследването предполага предварителна подготовка от основните курсове в икономическите ВУЗ. Тя е богат източник на материал за разсъждения както за специалисти с теоретично-аналитична нагласа, така и за макроикономическия управленски елит.